Mennyei szilvás rácsos pite
Hozzávalók (28 centis piteformához):
- 1 doboz Hírös Ízek fahéjasszilva gyümölcstöltelék
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 12 dkg puha vaj
- 1 citrom héja
- 1/2 citrom leve
- 25 dkg liszt
- 1 púpozott tk. sütőpor
- 1/4 tk. só
- 2 ek. tejföl
- kevés vaj a piteforma kikenéséhez
- liszt a tészta nyújtásához
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A nedves anyagokat robotgéppel kihabosítjuk: a puha vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a citrom héját és levét.
A kimért lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd átszitáljuk a lisztet. A lisztet és a tejfölt két adagban hozzáadjuk a nedves keverékhez, és jól összedolgozzuk. A tésztát 2/3-ad és 1/3-ad részre osztjuk, folpackba csomagoljuk, és 15 percre mélyhűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát úgy, hogy a tészta a piteforma oldalára is jusson. A tészta alját villával megszurkáljuk, és 10 perc alatt elősütjük.
A megmaradt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és ujjnyi vékony csíkokra vágjuk vagy szív alakú kiszúróval tésztaszíveket alkotunk.
Az elősütött tésztára simítjuk a gyümölcstölteléket, majd a tésztadíszekkel dekoráljuk a tetejét. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kihűtve szeleteljük.
Fokoznád az élvezeteket? Tálald vanília fagyival!