Mennyei szilvás rácsos pite

Hozzávalók (28 centis piteformához):

  • 1 doboz Hírös Ízek fahéjasszilva gyümölcstöltelék
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 citrom héja
  • 1/2 citrom leve
  • 25 dkg liszt
  • 1 púpozott tk. sütőpor
  • 1/4 tk. só
  • 2 ek. tejföl
  • kevés vaj a piteforma kikenéséhez
  • liszt a tészta nyújtásához
  • 1 tojássárgája

Elkészítés:

A nedves anyagokat robotgéppel kihabosítjuk: a puha vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a citrom héját és levét.

A kimért lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd átszitáljuk a lisztet. A lisztet és a tejfölt két adagban hozzáadjuk a nedves keverékhez, és jól összedolgozzuk. A tésztát 2/3-ad és 1/3-ad részre osztjuk, folpackba csomagoljuk, és 15 percre mélyhűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tésztát lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát úgy, hogy a tészta a piteforma oldalára is jusson. A tészta alját villával megszurkáljuk, és 10 perc alatt elősütjük.

A megmaradt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és ujjnyi vékony csíkokra vágjuk vagy szív alakú kiszúróval tésztaszíveket alkotunk.

Az elősütött tésztára simítjuk a gyümölcstölteléket, majd a tésztadíszekkel dekoráljuk a tetejét. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kihűtve szeleteljük.

Fokoznád az élvezeteket? Tálald vanília fagyival!